پروفایل
بنر 1 بلاگ بنر 2 بلاگ

تبعات حذف ارز نیمایی بر روی قیمت کالاها

از دو سال قبل که دولت سیزدهم تصمیم گرفت ارز نیمایی را جایگزین ارز ۴۲۰۰ تومانی کند، بسیاری از کارشناسان حوزه اقتصاد بر این باور بودند که انجام این کار می‌ تواند سبب ایجاد قیمت‌ های چندگانه شود. هر چند که بنابر ادعای دولت سیزدهم جایگزینی ارز نیمایی با عرض ۴۲۰۰ تومانی می‌ تواند سبب کنترل تورم و حمایت از تولید کنندگان در داخل کشور شود ولی به واسطه اشکالات ساختاری که انجام این کار داشت اثرگذاری منفی بر روی قیمت کالاها وارد کرد. ارز نیمایی بیش از آنکه به صادرکنندگان سود وارد کند، سبب سودآوری وارد کننده شد. سیاستی که بر روی بازار سرمایه نیز اثرات مخربی بر جای گذاشت.

فعالان اقتصادی در خصوص ارز نیمایی چه می‌ گویند؟

خستگی صادرکنندگان و تولید کنندگان از ارز نیمایی سبب شد که فرصت را غنیمت شمرده و قبل از روی کار آمدن دولت چهاردهم مشکلات خود را در میان بگذارند. بازیگران بازار موبایل این فرصت‌ ها را غنیمت دانسته و از دولت جدید خواستار برطرف کردن چالش‌ های این صنف شده‌ اند. به اعتقاد بازیگران بازار موبایل دولت جدید باید بتواند برای ایجاد ثبات در بازار از سیاست‌ های محدود کننده جلوگیری کرده و برخی از محدودیت‌ ها را نیز برطرف کند. محدودیت‌ هایی مانند واردات گوشی‌ های آیفون یکی از درخواست‌ های فعالان در بازار موبایل بوده است. علاوه بر این افزایش چشمگیر تعرفه‌ های واردات نیز سبب شده است که گاها قیمت گوشی‌ های موبایل جهش چشمگیری داشته باشد. محدودیت‌ هایی که برای تخصیص ارز به وارد کنندگان گوشی‌ های موبایل وجود دارد نیز باید برطرف شوند.

هرچند که در چند هفته اخیر ممنوعیت‌ ها و محدودیت‌ های جدیدی اعمال نشده و بیشتر کشور در فضای انتخاباتی قرار دارد ولی لازم است که برای بلند مدت تصمیمات جدیدی اتخاذ شود.

تصمیماتی با تبعات فساد آور

بازارهای کشور به خصوص بازار موبایل از ابتدای سال جاری با محدودیت‌ های سیاستگذار مواجه بوده است. در کنار اینکه برای تخصیص ارز و همچنین استمرار آن تاخیرهای طولانی مدت به وجود آمده ارائه بخشنامه‌ های نادرست نیز سبب افزایش قیمت کالاهای مختلف و به خصوص موبایل خواهد شد. ممنوعیت واردات لوازم جانبی از یک طرف و افزایش تعرفه‌ های واردات از طرف دیگر دو تصمیم با تبعات فساد آور به شمار می‌ روند. فعالان در بازار موبایل بر این باورند که دولت باید سیاست‌ های محدود کننده را برطرف کرده و با تامین و تخصیص به موقع ارز از افزایش چشمگیر قیمت‌ ها جلوگیری نماید. اینکه واردات گوشی‌ های بالای ۶۰۰ دلار نیز توسط دولت سیزدهم ممنوع شده نیز اثرات منفی بر روی بازار گذاشته است.

تاثیر حذف ارز نیمایی بر روی قیمت گوشی‌ های موبایل

سیاست های غلط متاسفانه آسیب‌ های جدی به بازار کشور وارد کرده‌ اند. گاها اتخاذ تصمیمات نادرست مانند حذف ارز نیمایی یا عدم تخصیص ارز به مقدار لازم برای وارد کردن کالاهایی مانند گوشی‌ های موبایل سبب افزایش قیمت کالاها خواهد شد. هر چند که اصلاح نرخ ارز نیمایی می‌ تواند خبری خوش برای فعالان در حوزه بازار سرمایه باشد ولی نگرانی‌ هایی نیز در این شرایط مانند افزایش قیمت مواد اولیه به وجود می‌ آورد. ثبات در تخصیص ارز نیمایی می‌ تواند رقابت پذیری در واردات و سرمایه‌ گذاری‌ های خارجی را افزایش داده و در عوض تولید ملی را تقویت کند.

 

ثبت دیدگاه